CAPTAIN KINKELBAUM --» LEVENDE JUKEBOX!

UITGEBREIDE INFO

Is het een raket? Is het Super Groover? Is het een barpianist op Prozac? Nee, het is Captain Kinkelbaum! Een vleesgeworden, op hol geslagen jukebox die, vergezeld van zijn onmisbare wonderorgel, de beste, slechtste en gekste krakers van de afgelopen 100 jaar op hysterische en onnavolgbare wijze door elkaar husselt en speelt. Een éénmans-Josti-band in een bizar roze kapiteinspak met een even onvermoeibare als vermoeiende show boordevol grappen en grollen, onzin en gekkigheid, smartlappen en classics, muziek en stand-up comedy. En alsof dat niet genoeg is, kan hij op verzoek zijn naar Tirol geëmigreerde broertje vragen om een setje naar het steenkolen-Duits vertaalde bekende Hollandse liederen te komen zingen/spelen! In lederhosen uiteraard…

PRETTIG GESTOORD ÉN MUZIKAAL!

Onze Captain is overigens niet zo veeleisend als bovenstaande omschrijving doet vermoeden. Geef hem een slof sigaretten, een paar meter bier en wat stroom (een stuk of 220 volt liefst) en hij trakteert elk publiek op een prettige (over)dosis muziek en andere ongein die menig wenkbrauw doet fronsen tot ongekende hoogtes. Maar onderschat de man niet! Hij weet wat het publiek wil en eenmaal plaatsgenomen achter zijn magistrale hi-tech-orgel, blijkt hij weldegelijk over muzikale kwaliteiten te beschikken want zo vaardig als hij zijn gezang, gejodel en gedoe begeleidt, doen maar weinigen hem na. En altijd is hij zijn publiek net een stapje voor want niet zelden onderbreekt hij een zojuist ingezet nummer met de legendarische woorden ‘Nee, da’s niks!’ Waarna hij enthousiast zijn biertje achterover slaat en vol vuur een nieuw nummer inzet. Van de hak op de tak? Stuurloos? Een inconsequent zooitje bij elkaar geraapte hits? Absoluut! Maar wij noemen dat liever ‘ongrijpbaar’ of ‘onaangepast’, want dat dekt minstens zo goed zijn muzikale lading en suggeréért op z’n minst dat hij weet wat hij doet. En wat dat biertje betreft… volgens eigen zeggen is dat ‘omwille van de inleving’ maar wij vermoeden dat dat gewoon iets te maken heeft met dorst. Trouwens: zien drinken doet drinken dus het werkt beide kanten op.

ALLE HENS AAN DEK, OVERAL EN ALTIJD

Deze excentrieke Captain komt trouwens niet spontaan uit de lucht vallen. Al 30 jaar reist hij stad en land af om wat voor bijeenkomst dan ook maar nóg gezelliger te maken dan dat die zonder hem al zou zijn geweest. En in de regel slaagt hij altijd in die missie dankzij zijn schier onuitputtelijke repertoire vol Nederlandstalige toppers, swingende uitstapjes richting rock ‘n’ roll en blues en korte afdwalingen langs hardrock, house en desnoods Springsteen of Pavarotti. Z’n eeuwigdurende tournee langs cafés, braderieën, skihutten, partyboten, Tiroler bergtoppen, festivals, bierfesten en borrelbussen heet niet voor niks ‘Verboden te voederen: ik ben slechts de pianospeler’ – op zich al een enorme leugen natuurlijk omdat de Captain orgel speelt. Maar het moge duidelijk zijn: met een stopcontact in de buurt en op z’n tijd een natje (zonder droogje) zorgt Captain Kinkelbaum voor een gezellige chaos waar nog weken zo niet jaren over gekletst en geroddeld wordt. Verwacht alles en reken er maar op dat dat precies is wat je krijgt.

DUITSTALIG? KEIN PROBLEEM!

Sinds een tijdje komt z’n Duitstalige alter-ego om de hoek kijken om een half uurtje grensoverschrijdend amusement te verzorgen. Nederlandstalige liedjes, smartlappen van bijvoorbeeld André Hazes maar ook bijvoorbeeld ‘Op Fietse’ van Sik, heeft de man geheel zelfstandig vertaald naar het Duits en dat levert een behoorlijk kromme maar minstens zo grappige set vol hilariteit en gekkigheid op. ‘Toll!’, zou de man zeggen en inderdaad: niets is Captain Kinkelbaum te dol.