TONY & DE HANGMATTEN --» FEESTELIJKE HOEMPA-POP UIT BELGIË!

UITGEBREIDE BANDINFO

Tony & De Hangmatten op de dag v/h Levenslied in Nijmegen!

Wat te denken van een band waarbij de oprichter het halverwege de eerste repetitie voor gezien houdt omdat de rest zo dolenthousiast is dat er geen land meer met hen te bezeilen valt? Een muzikaal krankzinnigen-gesticht? Dat is in elk geval de omschrijving die in Vlaanderen veelvuldig opduikt als het gaat om Tony & De Hangmatten. En tja… als je in eigen land zo genoemd wordt, is het misschien zo gek ook niet dat je eens over de grens gaat kijken. En dus is het knotsgekke vijftal de laatste jaren regelmatig op de Nederlandse podia te bewonderen met haar superfeestelijke hoempa-pop en typisch Vlaamse humor: ‘Awel… we beginnen met de toegift, hebben we dat alvast gehad!’

Hun muziek riekt lichtelijk naar die van Rowwen Héze in haar feestelijke begintijd. Maar de Belgen spreken steevast over een ‘geheel eigen muziekstijl’ die de naam ‘Hakkentuf!’ heeft meegekregen. Wat zoiets als ‘iedereen de boom in en gas geven!‘ betekent. Vreemde naam of niet, het werkte wel! Nadat ze in de eerste jaren nagenoeg alle jeugd- en buurthuizen van Vlaanderen op de kop hadden gezet, belandden de jongens als vanzelf in het circuit van de feesttenten, festivals en massa-evenementen als de – ook in ons land beroemde – Gentse feesten.

EN DE WINNAARS ZIJN…

Het was echter met enkele TV-optredens voor de BRT waarmee de groep wist door te dringen tot het ‘grote publiek’. Wat nog eens versterkt werd door de deelname aan het VTM-programma ‘Ontdek de Ster’: een nogal kneuterige Belgische versie van de soundmixshow. Nadat de jongens zich hiervoor met andermans muziek hadden aangemeld, werden ze net op de dag dat hun drummer voor vakantie naar Griekenland zou vertrekken, uitgenodigd voor de uitzending. Waarna de groep – met de geluidsman achter het drumstel – zich voor de ogen van miljoenen TV-kijkers naar de finale speelde! Als ‘prijs’ werd er door een ‘major’ platenmaatschappij een heuse single uitgebracht, die echter zo absurd en melig was dat zelfs de vaste fans van Tony er geen brood van konden bakken.

NU NEDERLAND NOG!

Nu Tony & De Hangmatten zich al dan niet terecht tot de Belgische topbands rekenen, hebben ze hun zinnen gezet op het Nederlandse publiek. Want waarom zou je stoppen bij de grens als je lachwekkende show met een beetje goed articuleren ook te volgen is voor buitenlanders? Vandaar dus dat Tony & De Hangmatten de laatste tijd steeds vaker op de Nederlandse podia gezien worden. En hoewel er in ons land lustig op los wordt gegrapt over onze zuiderburen, kan na enkele tientallen optredens worden vastgesteld dat Hollanders tenminste één vreemde afwijking delen met de Belgen. Want ook hier valt het publiek als een baksteen voor de sublieme maar ogenschijnlijk chaotische show, de cabareteske kletspraatjes en de onstuimige feestmuziek van deze kleurige Belgische snotapen!